Bitcoin Prijsanalyse – 12 maanden recordhoogte laat de deur 48 maanden open.

In de komende maanden kan Bitcoin snel nieuwe hoogtepunten bereiken als de kwantitatieve versoepeling en de wereldwijde gelddruk van de centrale bank tot ongeëvenaarde hoogten stijgt.

De Bitcoin (BTC) marktcap is momenteel US$228 miljard, met US$4,72 miljard verhandeld in de afgelopen 24 uur. De huidige Bitcoin-prijs is 39% lager dan de recordhoogte die in december 2017 werd bereikt, maar meer dan 210% hoger dan de dieptepunten van maart 2020.

Het BTC-netwerk is beveiligd door het SHA-256 consensusalgoritme. Zowel de hashkoers van het netwerk als de moeilijkheidsgraad van het netwerk hebben de afgelopen twee jaar herhaaldelijk nieuwe recordhoogten bereikt (bovenste grafiek, hieronder). De gemiddelde bloktijden liggen momenteel rond de tien minuten (onderste grafiek, hieronder), na een recente aanpassing met +15% moeilijkheidsgraad. De volgende moeilijkheidsaanpassing zal over ongeveer zes dagen plaatsvinden met een verwachte +2% verandering.

De moeilijkheidsgraad van het netwerk wordt elke 2.016 blokken aangepast. Als de hash rate afneemt voordat de moeilijkheidsgraad wordt aangepast, nemen de bloktijden toe. Als de hash rate toeneemt voor een moeilijkheidsaanpassing, nemen de bloktijden af. De moeilijkheidsaanpassing in vijf dagen is gericht op een bloktijd van 10 minuten. Historisch gezien zijn de gemiddelde bloktijden van het netwerk door de voortdurende toename van de hashrate meestal onder het 10-minutendoel gebleven.

Na de derde blokbeloning die eerder dit jaar in de geschiedenis van Bitcoin werd gehalveerd, ligt de inflatie op het netwerk nu in de buurt van 1,80%. De inflatie zal in de loop van de tijd stapsgewijs afnemen. De volgende blokbeloning met de helft wordt geschat voor februari 2024.

In 2019 werden drieëntwintig nieuwe SHA-256 ASIC’s uitgebracht, waarvan twee door Bitmain in december. Dit jaar zijn er nog vijf ASIC’s uitgebracht, wat de aanhoudende stijging van het hasjtarief in het begin van 2020 kan verklaren. Er zijn nog twee ASIC’s die in oktober worden vrijgegeven. De meest winstgevende mijnwerkers zijn momenteel de Bitmain Antminer S19 Pro, en S19, de MicroBT Whatsminer M30S, en de Bitmain Antminer T19.

Hernieuwbare energiebronnen over de hele wereld, waaronder waterkracht en geothermische energie, brengen de elektriciteitsprijzen voor de meeste mijnbouwbedrijven op US$0,04 cent/KWh of lager. Momenteel zijn de meeste SHA-256 ASIC’s winstgevend tegen deze elektriciteitskosten. Als de elektriciteitsprijzen plotseling stijgen of als de BTC-prijzen dalen, worden steeds meer ASIC’s onrendabel en zal het hasjtarief waarschijnlijk beginnen te dalen. Andere netwerkfactoren die van invloed zijn op de winstgevendheid van de mijnbouw zijn: prijs, bloktijden, moeilijkheidsgraad, blokbeloning en transactiekosten.

De Sichuan regio in China bevat een hoge concentratie van vele grote mijnbouwondernemingen. Deze week heeft de regio een recordaantal regenbuien ontvangen, waardoor veel van deze boerderijen schade hebben opgelopen en de Bitcoin hasjkoers is gedaald. Natuurlijke gebeurtenissen zoals deze kunnen in de toekomst een grotere geografische spreiding van de boerderijen stimuleren.

Aan de netwerkzijde hebben de transacties op de keten per dag (lijn, grafiek hieronder) eind maart een steile duik genomen, maar zijn weer begonnen met een toename. De gemiddelde transactiewaarden in USD (fill, grafiek hieronder) varieerden het afgelopen jaar van US$5.000 tot US$10.000. Het huidige record voor transacties op één dag werd vastgesteld in december 2017, op 500.000 dollar. Het huidige record voor gemiddelde transactiewaarden in USD werd vastgesteld in januari 2016, op US$51.000.

Onbevestigde transacties zijn sinds augustus 2019 meestal onder de 20.000 gebleven, tijdens de piekcongestie, en zijn onder de 5.000 gedaald tijdens de daluren (zie onderstaande grafiek). In de afgelopen maanden, met een verhoogde prijsvolatiliteit, zijn de onbevestigde transacties gestegen tot bijna 90.000 tijdens de piekuren. Een daling van de hasjkoers eerder dit jaar leidde tot een toename van de bloktijden, wat ook bijdroeg aan de congestie van het netwerk.

De gemiddelde blokgrootte per dag (bovenste grafiek, hieronder) heeft sinds eind vorig jaar consequent boven 1,2 MB gehouden, met blokken op 24 maart en 11 juni in de buurt van 1,4 MB. De limiet voor de blokgrootte is momenteel 2-4 MB, afhankelijk van het type transactie dat wordt verzonden, dankzij de activering van SegWit op 23 augustus 2017 via een door de gebruiker geactiveerde soft fork.

De gemiddelde transactievergoeding (lijn, grafiek hieronder) is momenteel US$2,52, ondanks een groeiende blokgrootte en een verhoogd gebruik van de keten sinds de recordhoogte van US$62 eind december 2017. Zowel het gebrek aan onbevestigde zero-fee transacties als de toegenomen schaalbaarheid van de keten hebben de tarieven aanzienlijk lager gehouden dan eind 2017.

Bovendien zijn de transactiebatching en de toenemende off-chain mogelijkheden van het Lightning Network afgenomen. Transaction Batching is het meest effectief voor entiteiten met een hoog aantal transacties op de keten, zoals mijnwerkers en beurzen.

De waarde van het Kalichkin-netwerk voor 30 dagen op basis van de verhouding tussen transacties op de keten (NVT) ligt sinds januari 2019 tussen 50 en 100 (lijn, grafiek hieronder). Hoewel de NVT van Kalichkin geen rekening houdt met de inflatie of het gebruik van transacties buiten de keten, waardoor de totale NVT-ratio zou dalen, blijft de metrische waarde in de bovenste helft van het historische bereik.

Eerdere hoogtepunten in de NVT; in februari 2011, oktober 2014, december 2017, oktober 2018, juli 2019 en februari 2020 werden allemaal gevolgd door bearish price moves. Op basis van deze metriek zal de kans op een lokale top in prijs toenemen als een andere lokale NVT high wordt bereikt. In december 2018 daalde de NVT naar 46 voor een prijsomkering.

Maandelijks actieve adressen (MAA’s) zijn de afgelopen maand gestegen tot bijna een miljoen, wat een tweejarige high aangeeft (fill, grafiek hieronder). De MAA’s groeiden tot 850.000 in juli 2019, vanaf een jaarlijks dieptepunt van 550.000 in 2019. De MAA’s bereikten in december 2017 een recordhoogte van 1,096 miljoen.

Dagelijkse actieve adressen (DAA’s) overtroffen drie keer een miljoen in 2019, op 14, 26 en 28 juni. Juni 2019 was de eerste maand dat de DAA’s een miljoen overschreden sinds februari 2018. De DAA’s overschreden bijna 940.000 op 7 april en bereikten 1,02 miljoen op 7 mei 2019. Dit jaar braken de DAA’s ook een miljoen op 7 mei, 11 juni, 23 juni en het grootste deel van juli en augustus. Op 14 december 2017 overschreden de DAA’s de 1,28 miljoen.

Het Bitcoin-netwerk heeft veel meer actieve adressen dan enige andere blokketen. Een grote opleving of aanhoudende toename van DAA’s kan gezien worden als een bullish indicator voor de marktprijzen, omdat het een toename van de BTC-vraag op de keten suggereert. Naarmate de transactiemogelijkheden buiten de keten toenemen, kunnen de dagelijkse actieve adressen in de loop van de tijd stagneren of afnemen.

De marktcap gedeeld door de gerealiseerde cap (MVRV) is een andere crypto-native fundamentele metriek die wordt gebruikt om overbought of oversold condities te beoordelen. Gerealiseerde cap benadert de waarde die is betaald voor alle bestaande munten door de marktwaarde van de munten bij elkaar op te tellen op het moment dat ze voor het laatst op de blokketen werden verplaatst.

Historisch gezien hebben perioden van een MVRV Z-score kleiner dan nul oververkochte condities vertegenwoordigd, terwijl perioden van een MVRV Z-score groter dan zeven oververkochte condities hebben vertegenwoordigd. Sinds 2013 vallen alle drie de MVRV Z-score pieken boven de zeven samen met recordhoogtes in prijs. De MVRV is momenteel 1,61, na pieken tot -0,20 op 12 maart. Alle voorgaande periodes met een MVRV Z-score onder nul zijn gedurende enkele maanden geconsolideerd voordat ze zich op positief terrein begeven.

Het analyseren van de leeftijd van onbestede transactie-uitvoer (UTXO’s), of onbestede munten, kan ook enig inzicht geven in de prijsbewegingen. Pieken in nieuw bewogen munten hebben de neiging om te correleren met lokale boven- of onderkanten in marktwaarden, en kunnen euforie of capitulatie weergeven. Munten die niet recentelijk zijn verplaatst, worden in koelere kleuren weergegeven, terwijl munten die onderweg zijn, in warmere kleuren worden weergegeven.

Munten die in meer dan vijf jaar niet zijn verplaatst (donkerblauw) zijn goed voor 22,06% van het circulerende aanbod, of ongeveer 4,07 miljoen BTC. De twee tot drie jaar oude band (turquoise), of munten die sinds augustus 2017 – augustus 2018 niet meer zijn verhuisd, heeft met 14,00% de op één na hoogste verdeling. De band van drie maanden (oranje) is tussen april 2019 en juni 2019 met 5% toegenomen, maar is de laatste maanden gedaald. Historisch gezien hebben lokale toppen in prijs plaatsgevonden toen de één op drie maanden band, momenteel 6,82%, meer dan 15% van alle circulerende UTXO’s vertegenwoordigde.

Wat betreft de activiteit van de ontwikkelaars: Bitcoin Core v0.19.1 en v0.20.0 zijn beide dit jaar uitgebracht en hebben verschillende bugfixes en prestatieverbeteringen opgeleverd. Toekomstige potentiële protocolverbeteringen in de pijplijn zijn onder andere Schnorr-handtekeningen, Taproot en Graftroot.

Schnorr-handtekeningen en handtekeningensamenvoeging brengen ook het potentieel voor opslag en bandbreedtevermindering met ten minste 25%. Taproot en Graftroot verbeteren de Merkelized Abstract Syntax Trees (MAST) die drie voordelen bieden; kleinere transacties, meer privacy en grotere slimme contracten.

In september 2019 onthulde Pieter Wuille van Blockstream ook plannen voor miniscript, een vereenvoudigde manier om Bitcoin-code te schrijven. De huidige versie, Script, is complex en moeilijk te gebruiken voor degenen die niet intensief met de taal vertrouwd zijn.

Volgens Wuille stelt miniscript een gebruiker in staat om enkele Bitcoin-scripts te schrijven, „op een gestructureerde, samenstelbare manier die verschillende soorten statische analyse, generieke ondertekening en compilatie van beleid mogelijk maakt“. Miniscript bevindt zich in de beginfase van de ontwikkeling en wordt momenteel intern getest bij Blockstream.

Meer dan 50 ontwikkelaars hebben in het afgelopen jaar meer dan 3200 commits bijgedragen, voornamelijk op de belangrijkste Github repo. De meeste munten gebruiken de ontwikkelaarsgemeenschap van GitHub waar bestanden worden opgeslagen in mappen die „repositories“ of „repositories“ worden genoemd, en wijzigingen in deze bestanden worden vastgelegd met „commits“, die een verslag opslaan van welke wijzigingen wanneer en door wie zijn aangebracht. Hoewel commits de kwantiteit en niet noodzakelijkerwijs de kwaliteit vertegenwoordigen, kan een hoger aantal commits duiden op een hogere activiteit en interesse van de ontwikkelaar.

Het BTC-project op Github heeft twee actieve repo’s, „bitcoin“ (bovenste grafiek, zie hieronder) en Bitcoin Improvement Protocols, „BIPs“ (onderste grafiek, zie hieronder).

In plaats van een ETF in de VS heeft de Chicago Mercantile Exchange (CME) in het vierde kwartaal van 2017 BTC-futures in contanten gelanceerd. Het institutionele product heeft in het afgelopen jaar grote volumes en een open belangstelling gekend, met een open belangstelling op 19 mei en een nieuwe open belangstelling in de loop van de afgelopen maand. Bakkt Fysiek afgewikkelde en cash-settled BTC Futures Exchange gelanceerd in september 2019 met stijgende volumes in de loop van 2019, en stijgende volumes en openstaande rente sinds april. Bakkt en de CME hebben ook een BTC-optieproduct gelanceerd.

Het wereldwijde OTC-volume, van LocalBitcoins.com, daalde van eind 2017 tot medio 2019 en daalde vervolgens weer van medio 2019 tot begin 2020. In de afgelopen zes maanden is het wereldwijde volume gestegen tot een meerjarig hoogtepunt. In augustus bedroeg het wereldwijde fictieve volume meer dan 95 miljoen dollar. In mei 2019 stopte Local Bitcoin Era met het onderhoud van Iran, waarschijnlijk als gevolg van de Amerikaanse sancties, en in juni 2019 werd de optie om BTC persoonlijk met contant geld te betalen uitgeschakeld.

Noord-Amerika (oranje) heeft het hoogste percentage van het totale fictieve volume, gevolgd door Sub-Sahara Afrika (roze) en Latijns-Amerika (bruin). Het Midden-Oosten (geel) en de Australië/Nieuw-Zeelandse regio’s (grijs) hebben het laagste notionele volume, die beide minder dan 1,2 miljoen US$ aan handelsvolume vertegenwoordigden in de afgelopen week. De notionele volumes voor Venezuela en Colombia bedragen respectievelijk 5,2 miljoen US$ en 3,2 miljoen US$. De centrale bank van Venezuela heeft ook plannen geopperd om BTC binnen haar reservesysteem te houden.

De wereldwijde Google Trends gegevens voor de term „bitcoin“ zijn van maart tot juni 2019 dramatisch toegenomen, wat een nieuwe jaarlijkse high markeert. Sinds juni is de zoekinteresse gedaald, maar in de loop van 2020 is er een lichte stijging te zien, waarschijnlijk als gevolg van de blokbeloning met de helft en de stijging van de prijs.

De vorige toename van het zoekverkeer is waarschijnlijk gerelateerd aan zowel de sterke stijging van de prijs in het tweede kwartaal als aan de vermeldingen van verschillende prominente Amerikaanse overheidsfunctionarissen, waaronder de president van de Verenigde Staten. In de loop van 2018 zijn de „bitcoin“-gerelateerde zoekopdrachten dramatisch gedaald. Ondanks de afnemende belangstelling was de zoektocht „wat is bitcoin“ de populairste „wat is“ Google-zoekopdracht van 2018.

Een langzame stijging van de zoekopdrachten voor „bitcoin“ ging vooraf aan de stierenloop in Q4 2017, wat waarschijnlijk een groot aantal nieuwe marktpartijen op dat moment signaleerde. Een studie van 2015 vond echter een sterke correlatie tussen de gegevens van de google-trends en de BTC-prijs, terwijl een studie van 2017 concludeerde dat toen de Amerikaanse Google „bitcoin“-zoekopdrachten dramatisch stegen, de BTC-prijs daalde.

Technische analyse

Als een bullish recovery zich blijft manifesteren na de significante daling van 12 maart, kunnen routekaarten voor toekomstige marktbewegingen worden gevonden op hoge tijdsbestekken met behulp van Exponential Moving Averages, Volume Profile Visible Range, Yearly Pivots, divergenties, en Ichimoku Cloud. Meer achtergrondinformatie over de hieronder besproken technische analyse vindt u hier.

Op de daggrafiek voor de BTC/USD-markt kan de spotprijs ten opzichte van het 50-dagen Exponentieel Bewegend Gemiddelde (EMA) en 200-dagen EMA worden gebruikt als lakmoesproef voor de trend. Eind januari kwam de 50-dagen EMA boven de 200-dagen EMA uit, bekend als een Gouden Kruis, en werd al snel gevolgd door een bearish Death Cross op 14 maart. De 50-dagen en 200-dagen EMA’s zitten nu onder de spotprijs van respectievelijk US$10.600 en US$9.300, na het voltooien van een Gouden Kruis op 13 mei. Beide niveaus zullen fungeren als ondersteuning, mocht er een terugtrekking plaatsvinden.

Het volumeprofiel van de Visible Range (VPVR) toont een grote volumesteunknoop bij US$8.200 (horizontale balken, grafiek hieronder) met relatief weinig volumeweerstand boven de huidige prijs. Bovendien zouden jaarlijkse Pivot Points, bij US$13.000, US$18.400 en US$23.000 allemaal als weerstand moeten werken. De jaarlijkse Pivot op US$8.100 zou ook moeten fungeren als ondersteuning op lange termijn.

De Bitfinex long/short ratio (bovenste paneel, grafiek hieronder) is momenteel 78% lang, met een toename van de lengte en de lengte in de afgelopen weken. Er is een grote kans op een prijsbalans als de shorts de komende weken langer worden. Historisch gezien hebben de meeste periodes met een aanzienlijke korte rente alleen maar geleid tot hogere prijzen. Daarnaast is er een groeiende bearish divergentie op het gebied van volume en RSI, wat suggereert dat het bullish momentum afneemt.

Wat de Ichimoku-wolk betreft, zijn er vier belangrijke cijfers; de huidige prijs in relatie tot de wolk, de kleur van de wolk (rood voor beren, groen voor stierengevechten), het kruis van de Tenkan (T) en de Kijun (K), en de achterblijfsduur. De beste inschrijving vindt altijd plaats wanneer de meeste signalen van bearish naar bullish gaan, of vice versa.

Op de daily chart zijn de Cloudmetrics bullish; de spotprijs is boven de Cloud, de Cloud is bullish, het TK-kruis is bullish, en de Lagging Span is boven de Cloud en boven de prijs. De trend zal bullish blijven zolang de spotprijs boven de Cloud blijft. Kijun support zit momenteel op US$10.700.

Op de daggrafiek zijn de Cloudmetrics ook bullish; de spotprijs ligt boven de Cloud, de Cloud is bullish, het TK-kruis is bullish, en de Lagging Span ligt boven de Cloud en boven de prijs. Dit is de eerste keer sinds 2017 dat er een bullish Kumo-twist optreedt en betekent een grote trendverschuiving. De vorige wekelijkse bullish trendverschuiving leidde tot een prijsstijging van 2900%. Gebaseerd op de Kijun en de vlakke Kumo, is er sterke steun in de US$8.500 tot US$9.000 zone.

Correlaties met de volatiliteit in de oude financiële markten hebben ook een belangrijke invloed gehad op de Bitcoin-prijs. Sinds oktober 2014 hebben pieken in de CBOE Volatility Index (VIX) van de Chicago Board Options Exchange de lokale lage prijzen van de BTC-prijs vertegenwoordigd. In de afgelopen maand is de VIX, of de ‚angstindex‘, gedaald tot onder de 25, van een hoogtepunt van 86, het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008, toen de metrische piek op 90 stond (middelste paneel, grafiek hieronder). De Amerikaanse S&P 500- en Nasdaq-indexen hebben de afgelopen week respectievelijk een 80% en 71% rollende 30-daagse correlatie met BTC gehad (onderste panelen, grafiek hieronder). Deze correlaties zijn significant gedaald vanaf januari en maart, toen beide een 100% correlatie met de BTC-prijs bereikten.

Ten slotte hebben de openings- en vervaldagen van de BTC-termijncontracten van Chicago Mercantile Exchange (CME), die in december 2017 werden gelanceerd, een aanzienlijke invloed gehad op de prijs. De CME vergemakkelijkt de handel in het grootste deel van de derivatencontracten ter wereld.

In juli 2019 zag de CME het hoogste fictieve volume ooit op één dag voor het BTC-futures product, meer dan 1,5 miljard dollar. Historisch gezien heeft de prijsvolatiliteit de neiging om drastisch toe te nemen in de buurt van elke actieve contractafloop. Het contract van 1 juli tot 27 december leverde een uitstekende short trade op voor het geheel van het contract, wat vergelijkbaar is met het tweejaarlijkse contract van dezelfde periode in 2018. Het tweejaarlijkse contract dat op 26 juni afliep, steeg met 23% van open naar gesloten, ondanks de daling van 12 maart. 28 augustus is de volgende contractdoorrol periode, wat suggereert dat de volatiliteit zou moeten toenemen in de week voorafgaand aan de doorrol.

Conclusie

De hasjsnelheid en de moeilijkheidsgraad van het netwerk zijn de afgelopen maanden net zo wisselvallig geweest als de prijs, maar beide zijn weer in de buurt van het hoogste niveau van alle tijden. De derde blokbeloning is eerder dit jaar gehalveerd, waardoor de inefficiënte mijnwerkers hoogstwaarschijnlijk verder uitgeknepen zullen worden. Tot nu toe zijn er dit jaar vijf nieuwe ASIC’s uitgebracht, die kunnen helpen om het hasjtarief nog vele maanden hoog te houden.

De transacties per dag zijn medio maart dramatisch gedaald, maar zijn sindsdien weer op het oude niveau gekomen. Maandelijks actieve adressen hebben in juli en augustus nieuwe meerjaarlijkse hoogtepunten bereikt met dagelijkse actieve adressen van meer dan een miljoen. NVT en MVRV, die beide omgekeerd evenredig zijn met de activiteit aan de ketting, suggereren dat het nut aan de ketting afneemt of stagneert ten opzichte van het marktplafond in de afgelopen weken.

De techniek voor BTC/USD blijft een sterke bullish trend vertonen met de huidige spotprijs ver boven zowel de 200-dagen EMA als de Cloud. Gebaseerd op jaarlijkse pivots en volume, is US$8.100 een belangrijk ondersteuningsniveau, samen met de 200-dagen EMA en Kijun op US$10.700. De overheadweerstand staat op de vorige lokale hoogtepunten en jaarlijkse pivot van US$13.000.

Historisch gezien zullen de legitieme markten zich ook moeten stabiliseren om de kopers terug te laten keren naar de crypto-markt. In de komende maanden kan Bitcoin snel nieuwe hoogtepunten bereiken als kwantitatieve versoepeling en een wereldwijde stijging van de geldhoeveelheid van de centrale bank tot ongeëvenaarde niveaus.

Comments are disabled